27/2 Regnet det bara öser ner

Nja, det var ju att ta i lite, men regnar gör det. Hela söndagen och idag fortsätter det men det är inget ösregn, bara lite droppar men jag får ju använda mitt Ikeaparaply i alla fall. Igår var jag mest hemma, gjorde läxor under några timmar, lagade tomatsoppa till lunch och stickade färdigt min "väst" eller vad man skall kalla det. Det har under hela sticket sett ut som en vit jätteblöja men jag hade följt mönstret så noga så det kunde inte vara fel, men det såg inte ut som ett klädesplagg utan som en jätteblöja. Så det var med spänning jag maskade av och där var den, en väst med lite krage och spetsmönster, fattar fortfarande inte hur det blev så. Ska försöka ta kort på den någon gång när jag har den på mig så ni får se. Nu skall jag börja på en kofta som jag hade garn med mig till, men när jag började läsa mönstret insåg jag att det här blir tufft, det är väl bara att göra som det står. Vi får se vad det slutar med.

Jag har fått önskemål om att man vill se luggen, har verkligen ingen lust att visa varken den eller mig. Gillar definitivt inte att ta kort på mig själv, svårt är det också, så det blev några stycken, tänkte plåga er med några av dem. Håll i er!




Det finns en del ord på italienska som vi har i svenskan men med en helt annan innebörd. Några av dem känner man sig verkligen obekväm med att använda. Ni förstår nog varför.
fitta - smärta, håll
fetta - skiva. Tänk att gå och köpa, una fetta di cotoletta, i saluhallen
carina - söt, trevlig. (Jo, kyss mig, eller hur?)
vi - er. Här blir det gärna lite rörigt i min hjärna när jag ser vi och ska tänka er.
Kommer inte på fler just nu, men sen har vi ju gratis som betyder samma sak på båda språken. Fler sådana ord tack! Annars går studierna sin gilla gång varken, varken mer eller mindre. 

Tänkte ni skulle få någon vettig bild idag också. Det blir på det lutande tornet mitt centrum. Det var en stor tänkare som sa (Drutt), "vad är det me´ lutande tornet i Pisa". Ja, det kan man undra, var och varannan stad här nere har ett torn som lutar  


26/2 Marknadsdag

Det har varit fantastiskt väder både fredag och lördag, har varit ute jättemycket. Igår satt jag ute i solen på det stora torget och åt en mycket sparsam lunch, skulle ju gå ut och äta på kvällen, fredag och allt. På vägen hem hade jag ingen brådska utan stannade jag till på ännu ett ställe som ligger jämte skolan. Passade på att ta en bild därifrån, riktigt trevligt ställe med jättetrevligt par som driver det.


Till kvällen kunde jag inte bestämma mig för vart jag skulle gå för att äta, men det slutade på japanrestaurangen till slut. Det låter rätt roligt när japaner pratar italienska, de gör det väldigt mjukt och inte tillräckligt distinkt (jag har samma problem). Tjejen som tog emot gästerna körde samma fras hela tiden, "buona sera, ciao, salve", typ 3 hej på lite olika sätt. Jag åt något kycklingtjosan till förrätt och stekt ris med grönsaker och kyckling(igen). Brukar
inte ha problem med pinnar men riset var stört omöjligt att få i sig. Det höll inte ihop på något sätt utan det var att försöka få upp så många riskorn man kunde med pinnar som smalnade av så de var bar ett par millimeter i diameter i änden. Rekordet var 4 riskorn, jag satt där och tänkte att man blir nog väldigt rapig av den här maten med tanke på all luft man sväljer. Skall tilläggas att det dukas bara med pinnar.


Idag när jag vaknade fick jag för mig att jag skulle klippa lugg, och det gjorde jag, så nu ser jag inte klok ut. Men det ser väldigt trevligt ut på mitt köksbord.

Efter frukosten gick jag till en marknad som finns på onsdag och lördag förmiddag. Här finns allt som det gör på marknaderna här nere. Köpte bara ett par sol- och ett par läsglasögon. Tillsammans 8 euro, fynd! och något jag behövde. Det kommer lite bilder från marknaden. Den första är på bokbussen som stod parkerad intill marknanden, förstår inte varför de har bokbuss i en så stor stad men det kanske är för att det skall vara tillgängligt där folk är.


Den här blev för konstig i ljuset. Ser ni att det ser ut som Ryssland? Italien är det sista jag tänker.


Och så lite vårtecken tillslut
 

Efter marknaden visste jag inte riktigt vad jag skulle göra, gå hem eller fortsätta på stan. Det blev stan, det var ju så fint väder och studierna kan vänta till i morgon då skulle det bli lite sämre väder. Det är stora avstånd så när jag gått en stund i stan blev ju jag lite hungrig och med tanke på rispetet igårkväll tänkte jag unna mig en riktig lunch (italiensk) sen behöver inte jag äta mer idag, skönt då slipper man det. Skulle det varit riktigt på riktigt så skulle jag ha ätit, anti pasti, primi, och secondo och helst dolce också. Jag nöjde mig med anti pasti och secondo, alltså förrätt och huvudrätt, hoppade över pastan och efterrätten. Jag beställde torta alla zucca di crema med parmaskinka och lite tillbehör. Visste att jag skulle få en pajbit av något slag, men kunde inte komma på vad zucca var, och tur var väl det för annars hade jag aldrig fåt äta denna underbara förrätt. En pumpapaj hade jag aldrig tagit, men så gott det var. Huvudrätten var också jättegod, typisk för detta området, fläskfilé med något så ovanligt som sås och en potatistimbal. Hit får jag gå fler gånger, den här gången satt jag där nere i la Locanda - värdshus, på övervåningen har de den "riktiga" restaurangen men jag tyckte det var jättetrevlig miljö och personal där jag satt


25/2 Fredagskänsla

Idag har jag verkligen fredagskänsla. Det har varit en jobbig vecka med studierna. Det började bra i måndags och har slutat bra idag, men däremellan har jag verkligen tvivlat på att det här kommer att gå. Det är så fruktansvärt mycke på en gång, massor med grammatik förklarad på italienska. Det hade ju varit lättare om man förstod texten man skall jobba med men det är uppbyggt på att man skall lära sig att förstå sammanhanget (och det gör jag) och att glosorna ska komma genom att man arbetar med texten. Men det blir ett och annat syftningsfel vad det gäller grammatiken. Nog om detta, kaffemaskinen är i alla fall lika snäll som innan och lämnar tillbaka pengen.

Igår åt jag en kebabrulle till lunch. Det låter ju flötigt och ohälsosamt, men inte här. För det första är den inte så stor, mycket mindre än hemma, och innehåller mycket grönsaker, sallad, finriven vitkål, tomat och lite rödlök. Man får två såser, den första är den röda som är lite stark och som de bara brer ett tunt lager på brödet med, sen på med grönsaker och kött (inte flötigt och efterstekt som hemma) och så ringlar man lite youghurtsås över det hela innan man rullar ihop den. Faktiskt riktigt gott. Det är inte världens mysigaste ställe att sitta en stund på så jag gick till en bar/café för att sitta en stund. Jag har varit här ett par gånger, riktigt trevligt ställe och mycket centralt, mitt emot Mercato Coperto - Saluhallen. Jag brukar ha en bok med mig och sitta en stund men jag kommer inte så långt i den för jag måste ju glo på allt som händer och det gör det hela tiden. Väldigt vad det är flöde på folk, många tar sin kaffe stående vid disken och då kostar den bar 1 euro, sätter man sig blir det lite dyrare, men det är ju inte lönt att sitta för en kaffe, man hinner ju knappt få ner rumpan innan en esresso är slut.
Så här ser det i alla fall ut där inne.

När jag var på väg hem senare på eftermiddagen gick jag förbi den stora kyrkan som ni fått på en nattbild innan. Det var en stor folksamling vid porten, men där var också en stor silverfärgad begravningsbil. Det kändes sorg i hela atmosfären och det var alldeles tyst och mycket stillsamt, hörde bara prasslet från en koltrast i rabatten bredvid mig. Bara att se så många italienare i alla åldrar och alldeles tyst och stilla var en märklig upplevelse i sig. Kunde inte ta upp telefonen för ett foto men det hade ändå inte kunnat förmedla den sorg som fanns i luften. Jag gick därifrån med tårar i ögonen.

För att sluta med något roligare kan jag berätta att Julia kom upp till mig i morse, i nattlinne och osminkad, med en bukett tulpaner i ett silverstop för att önska mig trevlig helg. Det var ju väldigt gulligt, och så glad jag blev, det var nog då jag fick fredagskänsla. 

24/2 Ett första möte

I morse träffade jag Julia, hon jag hyr av, för första gången. Det blev en kram direkt! Hon var jättetrevlig, liten, smal, mörkt hår och röda läppar. Motsatsen till mig men det kändes som vi fann varandra direkt, så något har vi nog gemensamt om dock inte utseendet. Hon hade varit i Indien i tre veckor och kom hem i natt. Det bästa av allt är att hon är från England så det var väldigt skönt att kunna prata med någon igen. Jag får väl träna italienskan på någon annan. Valeria t ex, som bara pratar på, men det är bra, lite lär jag mig allt av henne, kan också vara teckenspråket som gör att jag fattar. Jag vet vet inte så mycket om Julia ännu, vad hon arbetar med och hur hon hamnade i Italien och det andra med det tredje, men det hinner jag nog med. Hon skulle åka till Ikea om några veckor och erbjöd mig att följa med och det gör jag gärna. Jag tror det blir jättebra med henne, kändes väldigt skönt att det var en så öppenhjärtlig och rak människa.

Skolan känns bättre igen, hade en dipp där, och det kommer säkert fler. Vill ju gärna att det skall gå framåt och inte bakåt och inte heller kännas helt övermäktigt, som det gör ibland.
Jag har kommit på en jättebra sak! Vi har en kaffemaskin på skolan, halväckligt kaffe. Det kostar 0,50 euro för en kopp, men om man trycker på returknappen för mynt får man tillbaka pengen, trots att man stoppat in jämna pengar. Alltså, gratis! och gratis är alltid gott. Så gör man äckligt till gott. Får se hur länge det funkar.

Daniel, du pratar om Paris ibland och jag tänker på dig varje gång jag går förbi den här, fast den i Paris var finare. Minns du? Men jag har inte åkt denna. Kanske man kan få låna ett litet barn en stund och åka? 

Det blir ett par bilar idag också. Börjar med den manligaste av manliga, eller fulaste av fula om ni frågar mig.




Den här var manlig på riktigt! Mattsvart dessutom. Den stod parkerad på handikapplats och genast kom lilla trafikpolisflickan på cykel och kollade, jodå, den hade tillstånd.


23/2 c´è il sole

Oj, oj vad svårt det är, tycker jag kan mindre nu än innan, men det är väl för att man inser hur lite man kunde. Pluggar som en galning, hatar prepositioner, alltså i, vid, till, åt, med, för osv. Det finns "bara" åtta att välja på som betyder ungefär samma sak, men skall användas vid olika tillfällen, sen skall man dessutom skriva ihop dem med en bestämd artikel ibland och det blir det ett helt nytt ord och där har jag 35 olika varianter att välja på. Fatta att jag undrar vad jag gjort, hur ska jag kunna lära mig? Det finns ett svagt mönster att följa och varje gång jag tror jag kommit på det så säger läraren "Nja, i just detta fallet är det inte så för att...". Jag kan inte göra mer än försöka och jag gör mitt bästa, sen får vi se hur långt det räcker.
Skickar med en bild på utsikten från mitt klassrumsfönster

Ja, det är blommor, pensèer där nere. Nu ska jag inte gnälla mer, jag vet att ni har skitväder och här skiner solen så jag ska inte klaga. Tycker verkligen att det är tråkigt att vintern aldrig ger sig och jag tycker synd om er. Vintern är ju inte min favoritårstid heller.

Den här bilden får ni med tanke på nästa ämne och att den är tagen utanför skolan, mitt klassrum är ovanför banken på 5:e våningen


Tänkte berätta lite om parkering i Italien. Det finns vita, blåa och gula sträck för parkeringsrutorna. Jag har ett litet knep för att minnas vad de står för.
Vitt - är fritt, gratis parkering
Blått - är flått, här betalar man
Gult - är fult, här får man inte stå (handikapprutor)
Det är väldigt vanligt att det är gratis även på de blå rutorna några timmar under eftermiddagen eftersom affärerna är stängda då. Affärerna har lite speciella öppettider mot hemma. De stänger ett par timmar på eftermiddagen och öppnar igen till kvällen. En dag i veckan har de bara öppet på förmiddagen, här är det torsdagar. Mataffärer och köpcentra har stängt måndag förmiddag. Restaurangerna har stängt en dag i veckan, de väljar själva vilken. Rörigt? Lite tycker nog jag också. Tillbaka till parkeringen. Skulle det vara fullt på markerade rutor, vilket det ofta är, eftersom som det finns väldigt mycket bilar, så ställer man sig där det finns plats. T ex inne på en parkeringsplats där det normalt är körfält och har platserna på sidan om sig går det bra att göra en radda med parkerade bilar i mitten. Det blir ju väldigt trångt för den som skall backa ut från sin markerade ruta men det brukar gå. Ett annat ställe är att ställa sig där det är vitmarkerat på gatorna, vita sträck dragna för att man inte skall köra där. Eftersom ingen skall köra där så kan man ju parkera där. Parkeringsböter verkar man bara få om man parkerar på en blå ruta och inte betalar. Det är inte alltid lätt att hitta automaterna, vilket vi missade en gång och fick en parkeringsbot hemskickad till Sverige 1 år efter händelsen. Hade de gjort sig sådant besvär var det lika bra att betala. 

Sista bilden är en annan sorts parkering av cyklar. Detta är utanför stationen, det finns "parkeringsvakter" där inne som sköter in och utlämning
   

21/2 En äkta måndag

Varför är måndagar alltid måndagar? Även om helgen varit lugn och jag bara skall gå till skolan under några timmar och inte börjar förrän 9.00 så känns det måndag. Och när man kommer fram till spegeln ser man ännu mer att det är måndag, man är alltid lite fulare på måndagar än fredagar, det tycker jag att andra är också, man liksom ser att det är måndagsansikte, brukar gå över fram på dagen som tur är. En fråga till. Varför har kvinnor ett fular ansikte än män när de vaknar, varför ser vi påsigare ut än vad de gör? Detta är generellt sett, ni hittar säkert undantag. Tänk om kvinnor inte hade smink vad hemska vi skulle se ut, medans männen ser helt okej ut. Ja, ja nog om detta. Jag vaknade i alla fall till liv i duschen eftersom vattnet blev iskallt när jag lagom hade löddrat in mig från topp till tå. Jag försökte stå tills det värsta var avsköljt och sen svepte jag in mig i handduken och ut på balkongen på baksidan för att försöka få igång varmvattenberedaren, men det gick ju inte, så in i duschen igen och skölja av löddret. Det var så kallt så det värkte i ögonbrynen! Har jag sagt att det är måndag?!

Väl i skolan fick jag min belöning för helgens plugg. Läraren (Sabrina heter hon förresten) klappade i händerna och utbrast, "Brava Eva, brava"! Det är inte varje dag man får höra det på jobbet, tror aldrig jag hörde det i skolan heller. Så nu är det inte så farligt med måndag längre, ska snart kolla om måndagsansiktet är borta också.
Dagens bilder blir inne ifrån Domen som jag går förbi nästan varje dag. Första bilden är nästan lite läskig, tänk att jag är helt ensam inne i denna jättekyrka 


Den här är lite trevligare, synd att man inte kan fånga det på bild, det här är det finast stället i kyrkan med ett altare av marmor och guld. Det är höga ljus där framme som gör att man inte ser så bra, ni får tänka er


Och här är katten. Första gången vi (Drutt o jag) såg den var inne på turisbyrån. Den låg uppe på disken och mös vid datorskärmen, sedan dess har jag sett den flera gånger ute på olika ställen. Svansen är bara 3/4 lång(kort) men han är väldigt välmående, har nog aldrig sett en så rund katt i Italien. Jag vet, den ser lite vindögd ut på kortet. Sökte just på vindögd på google för att se att det var rättstavat, då kom vindögd pungråtta upp, hahahaha

20/2 Söndagsplugg

Jag har inte gjort mycket denna helgen, mer än pluggat. Att tittat på italiensk TV är också plugg! Det finns inte en kanal som inte är dubbad, så det är svårt att komma undan språket. Ibland blir jag så trött i huvudet av att lyssna så aktivt, man försöker ju förstå hela tiden. Jag måste säga att de har oftast lyckats rätt bra med dubbningen men det går ju till överdrift när de t o m översätter maträtterna till något som de vet vad det är. De åt middag i en amerikansk film och då sitter värdinnan där och säger att hon gjort penne all arrabiatta, som är en typisk italiensk rätt och det var INTE dte de åt på filmen, det såg man t o m.



Så här fint lyste månen över torget när jag gick hem en kväll. Ni missar den väl inte högst upp på bilden!?



Det här är en framruta som är utsmyckad med massa små plastfigurer, såg betydligt roligare ut i verkligheten. Mellan sättena satt det en så där vit spökmask som de hade i "Jag vet vad du gjorde"-filmerna



Var det sådana här polisbilar du tyckte var manliga, Deas?


Sista bilden. Ville bara visa att det finns hopp, även om ni hade -21 i Ö-mo i morse. Denna bilden är tagen precis innanför grinden till där jag bor. Om ni tittar noga så ser ni att det är små violer utslagna som växer genom muren. Snart är våren hos er också, hav förtröstan go vänner!

18/2 Fredagsmys

Jag bara måste dela med mig, här är så fruktansvärt trevligt och högljudt. Ja, ni har gissat rätt, fredag kväll och hon är ute och äter. Ikväll är jag dessutom jättefin, har min nystickade sjal på mig med matchande topp under och ett halsband och örhängen jag köpt här som också passar som passar in i färgskalan. Fy, vad fin jag är!


Den här restaurangen har Drutt varit med på, vi var här i början av äventyret medans han var kvar. Det var den gången vi åt pasta med musslor, ni har fått en bild på det.  Den här gången fick jag ett bord mitt i lokalen vid en pelare, perfekt utsikt av halva lokalen. Jag spanade in det här bordet förra gången jag var här, då satt det också en ensam människa här, en kille, och tänkte redan då stt det blir min plats nästa gång. Vid bordet framför mig sitter 4 par i 50+-åldern, damerna sitter för sig och herrarna vid andra delen av bordet. Vi brukar ju vara väldigt noga med varannan dam och herre i vårt gäng, så det så. Nu längtar jag efter er, gänget.

Nu kom det in en rosförsäljare från ännu ett annat land, typ Indien, han fattade att jag ensamma kvinnan inte tänkte köpa någon ros, så han log stort och sa: Va bene. Si, bene, svarade jag och småskrattde. Visst är det konstigt att det behövs så få ord för att ett samförstånd skall uppstå.

Tjoho, nu blev det pusskalas, en av herrarna vid bordet framför känner tydligen de som kom in nu. Va härligt att se denna glädje, det tar ju en stund att hälsa förståss, men jag har inte bråttom. Håll på ni.

Vid ett annat bord sitter en familj på 8 personer, 2 vuxna och resten barn.De låter och rör på sig, föräldrarna har liksom satt sig för sig själva i änden av bordet in mot väggen, de lever sitt eget liv lite vid sidan av. En av tjejerna, kan väl vara 13, utmärker sig mest, pratar högst, gestikulerar mest. Hon är lite mullig och söt, hon har dessutom en stor silvrig blomma i håret. Nu välte hon en stol också när hon var uppe och sprang, oj vad fnissigt det blev. Fy, vad härligt!

 Innan var jag feeder, nu är jag betraktare. Har jag stigit i graderna eller degraderat? 

Nu gick Don Juan, 60+, förbi mig, oj, oj, oj vilken blick, den var het! Han tyckte nog också att är fin ikväll, stilig om inte annat och oemotståndlig. Måste bara beskriva honom. Lång, axelbred,välbehållen kropp, kritvitt hår något böljande i en välkammad svag hockeyfrilla, han hade vit smal välansad mustasch och svarta ögonbryn. Varför blir inte de vita? Klädd i svarta byxor, svart polo och ljus linnekavaj. Rösten hade jag hört tidigare, hes raspig mörk röst, lät lite farlig. Han måste ju bara vara bossen. Allt kändes som parodi, men det var ju på riktigt. Jag besvarade blicken med att titta ner lite blygt och log lite svagt, tyckte liksom det passade in i parodin.

Undrar om de glömt min mat, jag har väntat enormt länge, räckte med att tänka, nu kom den. Ni anar inte vad som hände just nu, mitt i maten, strömmen gick, totalt mörkt utom min dator, jag fällde genast skärmen, vill ju inte vara den ende som syns. Nu blev det liv vid famljebordet.  13-åringen tände mobilen och viftade med den i luften och ljudnivån steg ännu mer. Det var inget långt strömavbrott men det roliga var att precis när ljuset kom satt folk och åt som om de inte hade märkt att det varit mörkt.

Nu har jag avslutat huvudrätten, oxfilé, mycket gott. Fattar inte att jag kan äta den så röd här men det är väl för att den är så mör. Jag beställde i och för sig grigliata men fick en porshini, svamp. När jag påpekade det för servitrisen, typ 55+, konstaterade hon att det var fel, men sa att den här är god. Va bene, sa jag, och den var god, så ingen skada skedd.  Hon är för söt med sin knut av blont låtsashår. Hade jag bar sett händerna, hade jag trott transvistit, men jag gillar henne, hon är en go människa. Jag beställde just en kaffe och limoncello, inget knussel här inte, flaskan på bordet, varsågod att ta för dig! Iskall limoncello i immigt glas, oj, oj,oj så gott. Hur var det, har jag sagt att jag trivs?! Nu gick ett bord på 2 pers, hon i kort, kort kjol och höga stövlar, han i kort skinnjacka och volangscarfs. Du ligger i lä Drutt med Ranelidscarfsen. 2 glas får räcka, annars skäms jag. Dax att betala. Det här stället är inte så fiiiint, utan man går fram till kassan, så, buona sera e grazie, ci vendiamo domani.

Ps, jag behövde inte betala för Limoncellon 


18/2 Ännu en dag

Ja, inte är det lätt att komma på något att skriva varje dag, men det får väl bli om de små tingen som blir till min dag. Jag åt en Piadina till lunch igår. Piadina är en lokal rätt som är mycket populär i detta området, allt är lokalt i Italien, de är inte mycket för influenser utifrån. Det är bara 2% av de som går ut för att äta som väljer utländsk mat, det finns nästan bara italienska matställen, förutom i Milano som skiljer sig åt från övriga landet. Jag hittade ju en japansk här som ni vet, riktigt bra ställe, kan vara roligt att byta smak ibland.Tillbaks till Piadinan, det är ett platt runt bröd fyllt med något, till ex spenat, mozzarella och tomat, skinka, potatis eller nutella om vill ha något sött. Sen viker man det på mitten och steker det så det blir varmt. Riktigt gott faktiskt.
Passade på att ta en bild när det var folktomt inne på Piadina-stället för en sekund eller så.



Jag hittade äntligen Dantes grav (Dante - italiensk författare som skrev Commedia, han sägs också vara orsaken till att latinet fick ge vika för italienskan). Vi letade förra året när vi var här Drutt och jag, och nu gick jag bara rätt på den, så kan det va! Ni får väl en bild på den också, som bevis på att jag var där.


Och det här fanns innanför grinden ni ser till höger på gravbilden. Vet inte vad det var för ställe men får väl ta reda på det till en annan gång


Senare på eftermiddagen gick jag till en liten marknad dit bönderna kommer för att sälja sina produkter. Den är varje torsdag em. De passar nog på då för att affärerna har stängt varje torsdag em. Inte mataffärerna för de har stängt på måndag fm. Nog om det. Det var en trevlig liten marknad där man kunde köpa opastöriserad mjölk i  flaska som de fyller direkt från en liten tankbil. Jag köpte både mjölk och ost, måste ju prova. Det gjorde jag rätt i för det var jättegott, dit ska jag fler gånger. När jag skulle handla hörde kunden innan mig att jag var utlänning så hon hjälpte till på engelska, hade hon ju inte behövt men hon ville väl vara snäll och det var det ju. 

17/2 Skyltfönster

Jag har samlat på mig lite bilder från en del skyltfönster som jag fastnat lite extra för. Tänkte att ni skulle få följa med på en liten runda och fönstershoppa.


Jag stannade till en kväll i en av arkaderna för det var en kille som spelade så fantastiskt vackert på fiol, brukar ju inte vara så njutbart, men det här var verkligen mycket vackert. Han hade så mjuk fin ton när han spelade och ljudet blev ju inte sämre av att han stod i arkaden. Jag råkade stanna framför en bokaffär och hittade en svensk bok översatt till italienska, kanske någon som läst den?


Det här är en affär med mycket "fiiiiina" kläder, svindyrt och givetvis har de an annorlund skyltning, de spelar vacker soft musik också medans man tittar. Man hajade faktiskt till första gången man såg det, trodde för ett ögonblick jag kommit till "the red light district". Lite fint var det faktiskt.


Det här var bara en söt blomsteraffär jag gick förbi en kväll, den andades verkligen vår med primula i små korgar.

Och så till sist, ett mycket annorlunda "skyltfönster"

Det är en kyrka som har en glasvägg vid ingången. Den ligger mitt i centum på gågatan och har öppet till sent på kvällarna. Jag brukar göra som så många andra gör här, går in och sätter mig en liten stund. Varje gång kommer jag att tänka på en gammal sång, "En liten stund med Jesus o vad den jämnar allt, och ger åt hela livet en ny och ljus gestalt..." Bäst är den med Frank Ådal. 

16/2 Paraplyinvigning



Ja, så är det. Det regnar, men det gör inget för då får jag användning för mitt nya paraply som också är inköpt på Ikea. Ni lägger väl märke till att det matchar dramaten. Det är knappt jag behöver paraply för att ta mig till skolan för jag går under arkader, nästan hela biten. Jag har alltid gillat arkader och det finns en del här i Ravenna, inte som i Bologna dock, där går man nästan bara under bar himmel när man går över gatan. Mi piace Bologna.

Valeria (the housekeeper) gillar inte när det regnar, hon visade mig idag att hon åker vespa, eller är det motorcykel, till jobbet och då blir hon så blöt. Ni får försöka föreställe er vår konversation, hon pratar bara italienska och jag svarar på samma språk men mycket enstavigt. Hon brukar inte hejda sig för att se om jag hänger med utan hon bara pratar på, jag gillar henne. Ni skulle hört när jag hjälpte henne att sätta på nya påslakan till min säng. Hon trodde inte att man kunde göra det själv utan måste vara två. Jag visade henne och hon försökte men det gick inget vidare, hon bara skrattade till slut. Hon brukar komma upp med en kopp kaffe, espresso, till mig på morgonen och fråga om allt är bra. När hon hör att jag går ut genom porten kommer hon alltid efter för att vinka av mig. Skulle gissa att hon är drygt 60, men känns som en mormor på vespa. 
Och här är den!

 

Alla är inte lika ensamma, det kan se ut så här också


15/2 En disig dag

Idag är det riktigt disigt, dimma kan man nog säga att det är, men ändå rätt skönt, inte rått och kallt. Jaha, det var vädret det.
Har precis avslutat dagens sista lektionen, måste säga att man är rätt trött i skallen efter privatlektionerna, kan ju inte slappna av en sekund. Dessutom är allt på italienska, inte lätt att förstå grammatiken när man inte förstår vad hon säger, det konstiga är att jag fattar i alla fall. Ja, jag vet inte hur det går till men jag lär mig faktiskt! 
Tänkte på en sak, det kanske inte är så dumt att vara sån här lärare om man har "bessewisser-drag", tänk att få rätta andra hela dagarna och känna sig duktig. Skulle vara något för.... ingen nämnd och ingen glömd!

Det var ju trots allt alla hjärtans dag igår, ensam eller inte, man kan ju alltid festa till det lite, så jag gick på japansk restaurang. Kunde dessvärre inte ta några kort, kändes för pinsamt, men det var ett jättetrevligt ställe med fullt av par som nojsade. Bordet bredvid mig satt ett ungt par, han i kostym och slips och hon i parfym. Det måste blivit en dyr kväll, en flaska parfym för en kväll, tur att den var väldoftande. Maten var jättego, hit ska jag gå fler gånger.

Det får väl bli lite bilder också. Det här hittade jag i en kyrka, jag bara gick in för att se hur den såg ut och hittade en liten utställning. Trodde på långt håll att det var en stor krubba de hade byggt upp men det var något från Napoli, fattade faktiskt inte vad det skulle föreställa eller symbolisera men det var rätt häftigt. Men varför i en kyrka och vad gör "ku klux klan gubbarna där"???? (sista bilden)







14/2 Alla hjärtansdag

Fick en mobil puss i morse, det får duga. Har varit utan nät i helgen igen, mycket irriterande, har pratat med sonen och han skall nu ringa en tekniner så får vi hoppas på det. Här på skolan fungerar det däremot perfetto.
Nu blir det lite bilder från helgen med bara lite text. Skönt va?




Lite mörkt, men den här platsen går jag ofta förbi hem på kvällarna. Det känns inte alls "farligt" att gå ute ensam på kvällen. De säger att de är en säker stad, man vet ju aldrig, kanske de inte är så intresserade av mig precis, men mina pengar! Det finns faktiskt en del tiggare här, särskilt kvällstid ser man dem, sorgligt.  



Jag tog en promenad på stan i solskenet i lördags förmiddag och handlade i saluhallen för första gången. Det var inga problem, det största problemet är att välja, allt ser ju så gott ut men man skall ju orka äta upp det också, nu har man ju ingen annan att "feeda".



Jag skulle ju åka buss idag också, och det gjorde jag. Det var inte så lätt att hitta rätt busshållplats och bussen skulle ju gå åt rätt håll också. Det ordnade sig till slut men jag skulle ju av vid på rätt ställe också, vid ESP som är en stor galleri lite utanför centrum. Visst jag såg gallerian men bussen körde inte in där utan fortsatte förbi, då hoppade jag av vid nästa hållplats och fick gå på en väg man inte ska gå på och springa genom en rondell man inte ska vistas i till fots. Varning, varning! Förvirrad kvinna med flackande blick i rondell.
När jag kom fram gjorde bussen det också, nu vet jag var hållplatsen finns.

Jag hittade den här käcka munsoffan för bara 209 euro. Den var nedsatt eftersom den hade munsår, hade kostat 349!



Ungar, den här är till er. Nej, jag har inte hittat dit.



Tog en promenad på söndagen också, men då var det ännu fler människor ute. Jag kom fram till att det var en manifestation mot Berlusconi. Det är i huvudsak kvinnor som tagit initiativ till de här protesterna som har vait flera gånger tidigare, såg i tidningen idag att det hade varit i New York och London också. Det här området är inte Berlusconi-vänligt. Jag pratade med min lärare om det idag och hon säger att hon skäms över honom och Italien som låter honom hållas. Tyckte det var pinsamt att vi i Sverige visste om hans affärer med kvinnor, flickor.



Det var nog stora glassdagen igår. Det kändes som det var årets första glass för många, lite nyvaket liksom. Det var en stor hund som också ville ha glass så han reste sig mott en i gruppen och slickade honom runt munnen, han var för söt. Jag hittade små färdiga glassar i en gelateria, såg för goa ut. Nej, jag köpte ingen glass!


Tänkte att ni skulle få se mig. Har jag sagt att flera av bilderna är pinsamt att ta

11/2 En kväll på pizzerian

Ni får gärna läsa om ni orkar, mycke´ text blir det.



Just nu sitter jag på pizzerian runt hörnet. Jag har ätit upp maten men inte druckit upp ännu.  Det är lite konstigt att gå ut själv men jag måste ju vänja mig. Tänkte ni skulle få följa mina tankar medans jag sitter här, spännande va?
Man känner sig så utsatt när man sitter själv, tror att alla tittar på en. Varför skulle de? Oftast har de ju nog av varandra, det är bara jag som ser dem för jag har ingen annan att titta på. Tänker att jag har lika stor rätt att ta en plats på jorden  som de har, även om jag är själv.  I det här landet skäms man inte för att ”ta sin plats”, då tänker inte jag heller göra det. Så, nu känns det bättre!

Varför är det så mycket jobbigare när man spiller på skjortan när man är själv, fruktansvärt pinsamt, tappade självfortroendet för en liten stund.  Är man två hade det varit mer irriterande nu var det mest pinsamt, men jag kom på ett nytt ordspråk,” Den som gapar över mycket spiller oftast på bröstet”.  Vilken tur, nu ser jag att det inte syns längre, skönt, nu känner jag mig ganska normal igen.

Man får alltid ett udda bord när man är ensam, i ett hörn, nära köket eller vid en serveringsdisk. Den här gången lyckades de pricka in allt, men jag har bra utsikt över lokalen. Den är typiskt italiensk, inget mysig alls men full av liv, och jag trivs. Volymen är hög, det gäller att prata högre än de andra, annars hörs man inte. Jag vet precis vad Bengt hade sagt om han var här. Han hade nog tyckt att de flesta ställen här skulle må bättre av träullitplattor. Tycker inte jag, de hade förlorat sitt liv.

 Det sitter ett tjejgäng på ca 20 år framför mig, de babblar i ett, härligt, jag hör inte vad de säger men de har väldigt trevligt, blir lite avundsjuk. Nu reser sig den ena tjejen och visar sina nyinköpta stövlar. Nej, fy va´ fula, stora svarta gummistövlar på en söt liten tjej i kort kjol, men hon är stolt och de andra tycker att de är fina, säger de i alla fall.

Nu står det ett par framme vid disken/baren/kassan som vill betala. Det är nästan alltid så på de här ställena som inte är så ”fiiiiina”, man går fram för att betala, ber inte om notan. Är det vita dukar, då får man notan vid bordet. Så är det i alla fall i den här staden, men det varrierar, man får ta seden dit man kommer, om det så bara är att röra sig mellan olika städer i Italien. Det mesta är väldigt lokalt här i detta landet, ännu en av ”charmarna” t o m hur man betalar är lokalt, inte bara maten.

Tycker ni det är snyggt att ha en rosa plastblomma i håret? Det tycker i alla fall en tjej ett par bord längre bort. Bra, så länge hon tycker hon är fin är det okej. Undrar vad de tycker om mig med mina glasögon med lila bågar.

Nej, nu är det min tur att gå fram för att betala.

Buona sera!

 

 


11/2 Hjälp, det brinner!



Lugn, det var bara en papperskorg som brann, men det var fullt pådrag. Polisen dirigerade trafiken så det inte skulle bli kaos förbi brandbilen. Ja, alltid händer det något när man är ute och går. 

Efetrsom ni inte fick se mosaiken igår så tänkte jag bifoga lite annan typ av mosaik. Det är reklamen på ett av varuhusen, en lite mänskligare mosaik kan man säga, faktiskt ganska snygg i verkligheten.





Annars har det väl inte hänt så mycket idag. Har varit i skolan och sen gick jag bort till stationen f;r att k;pa bussbiljetter, det är ganska långt dit men solen skiner och jag har gott om tid. Tänkte att jag skulle gå efter kartan för att se riktningarna lite. När jag står på ett av torgen med min karta stannar en dam i 70-års åldern på sin cykel och frågar (på engelska )om jag vill ha hjälp, jag kunde inte med att säga att det inte behövdes så jag tackade ja. Nu kunde hon inte mer engelska utan tog beskrivningen på italienska, det var ju lite gulligt, men jag fattade faktiskt vad hon sa. Jag har nu köpt ett busskort och ska imorgon föröka ta mig ut till köpcentrat som kommer att vara alldeles knökafullt, som det brukar vara på helgerna, precis som hemma i Sverige, den största skillnaden är nog ljudnivån, betydligt högre här. 

10/2 Mosaik



Här inne finns den, den berömda mosaiken i Ravenna. Ni får bara se utanför denna gången, men jag lovar att det var otroligt vackert, ett av världens största mosaikverk och säkert vackraste också. Vi var här förra året på en snabbvisit när Drutt fyllde 50, då hade vi inte en aning om att jag skulle hit nu, va konstigt det kan bli.
Nu ska jag läsa läxan, det är mycket som skall fastna i den gamla skallen men det går rätt hyfsat, bara man ligger i, har ju gott om tid på dagarna.

9/2 Jippi, jag är tillbaka

Nu är jag tillbaka på nätet. Har varit utan internet ett tag men nu har den redige sonen i huset fixat det.

Jag kan ju berätta lite om hur jag bor. Jag hyr alltså en liten möblerad lägenhet på övervåningen på ett större hus. Det är hall, sovrum/vardagsrum, ett stort kök och badrum med både badkar och duschkabin. Självklart är badrummet utrustat med bidé också, finns nog i alla italienska badrum, har aldrig bott här utan, de tycker vi är konstiga som inte har det. Jag har dessutom två balkonger, en ut från köket mot trädgården (baksidan) och en ut från hallen ut mot framsidan. Det är väldigt högt i tak, nästan 4 meter, så det känns väldigt rymligt. Familjen som äger huset består av mamma Julia, 55 och sönerna Leonardo, 24 och Lorenzo, 20. Jag har inte träffat Julia än, hon är i Indien på semester, men pojkarna är väldigt trevliga och artiga mot tanten på övervåningen. Dessutom är den äldre jättebra på engelsk och datorer.
Vi har ju Valeria också som är familjens hemhjälp. Hon kommer varje förmiddag och sköter om oss, mig med.   Om jag inte bäddat på morgonen eller diskat innan jag går till skolan så har hon gjort det tills jag kommer hem. Nu tycker ju jag att det är lite pinsamt att lämna diskning och bäddning till henne, så det fixar jag innan jag går. Då brukar hon rätta till mina kläder på stolen och vika om filtarna i soffan även om det är i ordning, bara så jag ska se att hon varit där. Hon bäddar rent 1 gång i veckan. Jag behöver inte ens tvätta själv, hon hänger min tvätt utanför min balkong, vilket är väldigt vanligt här i Italien, sen har jag bara att ta in den när jag kommer hem. Lyxigt, jag vet.


7/2 Sono studentessa

Idag var det första skoldagen. Jag kände mig som en liten 7-årig flicka i kjol när Valeria, familjens städerska, vinkade av mig och önskade lycka till. Det var väldigt lugnt utanför porten och lika lugnt upp i hissen och även inne på skolan, hade jag kommit rätt? Ciao Eva, benvenuta bla, bla, bla, bla. Det var Milva som tog emot mig, hon är skolans sekreterare, och eftersom jag var den enda nya eleven för dagen var det inte svårt att gissa att det var jag. Jag visste ju att det var lågsäsong men hade nog trott att det skulle finnas lite fler elever. Det fanns en klass med 4 elever som hållt på ett tag men det var inte aktuellt att sätta mig där, så nu har jag börjat med privatlektioner i stället, blir antagligen så de 2 första veckorna, inte mig emot, jättelyxigt. Det kan nog behövas, jag satt som ett fån ibland, tur man får ta till engelskan när man är helt utom all förståelse. Tänkte på stackars läraren (kommer inte ens ihåg vad hon heter) vilket tålamod hon måste ha, prata till en idiot i flera timmar, sakta och tydligt, hon har nog bra lön. Massa läxor fick jag också, så det är väl bäst att sätta igång med det nu, har fördrivit eftermiddagen ute i solen så nu får jag inte lata mig mer.

Idag blir dagens bild till dig, Marie, ditt favoritord.


6/2 Nu börjar allvaret



Min man har lämnat mig, inte för en annan kvinna utan för ett annat land. Jag kunde inte övertala honom att stanna. Hade väl inte trott något annat heller, han kommer nog snart och hälsar på igen, eller hur älskling? Det har verkligen känts konstigt idag, men det är så här det ska vara nu, lika bra att acceptera, jag har ju själv valt. Imorgon börjar skolan och det är spännande att se hur det blir. Jag har gått förbi där det ligger flera gånger så jag hittar i alla fall dit, det ligger bara ett par hundra meter här ifrån.
Kollade på sista avsnittet av Hipp, Hipp på svt.play i eftermiddags. Det var fruktansvärt roligt, satt här och skrattade för mig själv, ni måste se det om ni har missat det. Göran på Kändisresor var extra rolig, kan vara att man kände igen sig.

Har fått önskemål om att visa min dramaten, så här är den. Fin va?


5/2 En solig vårdag



Vilket väder! Blå himmel och soligt hela dagen. Vi började med en tur i gamla stan. Idag var det gott om folk ute men det känns ändå lugnt, ingen stress här inte, önskar ni kunde hört sorlet som spred sig över torget. Efter lunchen gick vi faktiskt hem och satte oss på balkongen för att läsa en stund, det var 18 grader trots att det var skuggigt. Fantastiskt, men det kommer säkert många väderbakslag innan våren är här på riktigt. Vi har också passat på att fylla kyl och skafferi med mat så jag klarar mig ett halvår, eller något liknande. Tänkte jag skulle passa på så länge Drutt är här och vi har bilen att ta hem allt i. Vi handlade på IperCoop och det är stort det! Hur mycket mat som helst och manuella- och färskvarudiskar av alla slag, men man blir ganska trött. Ska nog handla det mesta i Saluhallen sen, har ju faktiskt skaffat en dramaten, rosa med gula prinsesskronor, tänk att det fanns på Ikea.

Måste ju berätta att det finns god mat här också, ifall någon tvivlade. Ikväll blev det Spagetti alle vongole. Mums! Snart ska jag börja laga min egen mat, när Drutt plutt åkt sin väg.

 


4/2 Havet och mitt kök



Idag har vi gått och gått, man blir väldigt snurrig av att gå i gamla stan men det är väldigt trevligt. Ska lägga upp lite bilder senare, en annan dag. Vi åkte ut till havet också för att känna på vattnet, isande kallt, så nu vet jag hur det känns. Konstigt att tänka sig att det är samma hav och strand som är så fullt av folk på sommaren och sjuder av liv och ljud. Nu var det så lugnt och rogivande, hördes bara ljudet från ett stilla vågskvalp. Vi var inte ensamma att söka oss till stranden vintertid, det var flera som promenerade eller joggade längs stranden i solskenet. Vädret har varit toppen idag, riktigt skönt.

Just nu sitter jag i mitt kök och lägger in på bloggen till tonerna av Zucchero. Det ska nog bli bra det här!


3/2 Installation



Jag är jättenöjd med mitt boende, men det går ju alltid att göra det lite personligare. Så vi åkte till Ikea i Rimini, 5 mil härifrån. Det är discovarning på Ikeas varuhus i Italien, ganska tröttsamt en hel dag med så hög musik, så det var skönt att komma ut i solskenet igen. Men det var värt det, nu känns det lite mer som mitt eget, min lilla "lägenhet"

2/2 Bye, bye Ö-mo

 

Ja, då var det dax att ge sig av på det stora äventyret. En mycket konstig känsla när man står där på trappen och inser att det här ser jag inte på ett halvår. Det är sommar och grönt nästa gång jag kommer hem.

Så här glada är vi när vi får vänta på flyget på Kastrup. Vi hade gott om tid på oss eftersom vi åkte tåg ner till Danmark och SJ kan man ju inte lita på så vi hade garderat oss

Så här glad var jag när vi väntade på Kastrup för att flyga till Bologna. Vi hade gott om tid på oss, eftersom vi åkte tåg ner till Danmark var det bäst att gardera sig. Resan sen gick bra och vi kom fram till Ravenna vid 21.30, helt efter beräkning.

RSS 2.0